Wspaniały fryz Majów z Homul

8 sierpnia 2013, 12:58

W ubiegłym miesiącu w Holmul, majańskim mieście z okresu klasycznego położonym w prowincji Peten w Gwatemali odkryto piramidę ozdobioną rzadkim polichromowanym fryzem. Odkrycia dokonano podczas badań tunelu odkopanego wcześniej przez złodziei



Grafenowe pozłotnictwo

12 września 2018, 12:59

Inspirując się pozłotniczymi dokonaniami starożytnych, prof. Sameh Tawfick z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign pokrył metalowe folie z palladu jednowarstwowym grafenem. W ten sposób znacząco zwiększył m.in. ich wytrzymałość mechaniczną.


Przeżywają, bo są dziwne

15 maja 2009, 12:13

Rzadkie cechy utrzymują się w populacji właśnie dlatego, że są rzadkie i dziwne. Drapieżniki łatwiej wykrywają powszechnie występujące formy, z tego powodu osobniki o pospolitym wyglądzie często padają ich łupem, a odmieńcy się w tym czasie rozmnażają (BMC Ecology).


Ptaki wykorzystują 'obwąchiwanie' płci przeciwnej

4 września 2013, 12:00

Dla większości zwierząt zapach jest ważnym kanałem szybkiego pozyskiwania i wymiany danych "osobowych". Dotąd uważano, że ptaki się tak nie zachowują, lecz Danielle Whittaker z Uniwersytetu Stanowego Michigan (MSU) wykazała, że to nieprawda i że woń oddziałuje na ich sukces reprodukcyjny.


Rośnie liczba selfie-zgonów

4 października 2018, 11:28

Pogoń za robieniem ekstremalnych selfie doprowadziła w latach 2011-17 do śmierci aż 259 osób. Badacze z amerykańskiej Narodowej Biblioteki Medycznej uważają, że by zmniejszyć liczbę takich zgonów, należałoby wprowadzić punkty z zakazem wykonywania selfie (no selfie zones). Wyznaczano by je na szczytach gór czy na wysokich budynkach, gdzie dochodziło do wypadków.


Wężykiem go

10 czerwca 2009, 06:55

Podczas poruszania się po płaskich powierzchniach węże wykorzystują zarówno tarcie łusek, jak i redystrybucję ciężaru ciała.


Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?

30 września 2013, 12:24

Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.


Sztuczne wzbogacanie błonnikiem może wywoływać nowotwór

22 października 2018, 12:04

Dodatek oczyszczonego błonnika do przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wg naukowców, zwiększa się np. ryzyko raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).


Kto "wykończył" wilkołaka?

1 lipca 2009, 18:20

Jeszcze nie tak dawno temu prawdziwym postrachem podróżnych był wilkołak. Co się stało, że po wiekach lęku graniczącego z czcią w ciągu ostatnich 150 lat jego popularność bardzo zmalała na korzyść Wielkiej Stopy, yeti czy innych przypominających małpę potworów? Brian Regal, historyk nauki z Kean University, twierdzi, że powodem jest opublikowanie dzieła O powstawaniu gatunków Karola Darwina.


Większość chorych z cukrzycą typu 1. nadal wytwarza insulinę

22 października 2013, 09:39

Choć dotąd uważano, że zostają one zniszczone w ciągu kilku lat od początku choroby, ok. 3/4 pacjentów z cukrzycą typu 1. ma aktywne komórki beta. Co więcej, tak jak u osób zdrowych, dochodzi do wydzielania insuliny w odpowiedzi na pokarm.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy